single

Wat is iDEAL 2.0

May 31, 2024
The Impact of 5G Technology

Wat is iDEAL 2.0

iDEAL 2.0 is een update van de iDEAL-betaalmethode die tot doel heeft onlinebedrijven en consumenten een betere ervaring te bieden. 

European Payments Initiative (EPI), de eigenaar van iDEAL, is een samenwerking aangegaan met Payconiq, een technologiebedrijf in de betaalsector, om de winkel- en betaalervaring via iDEAL te optimaliseren. Die updates omvatten de introductie van nieuwe betaalprocessen, services en betaalopties.

De geschiedenis en evolutie van iDEAL

Sinds de lancering in 2005 is iDEAL uitgegroeid tot de meest gebruikte betaalmethode in Nederland. Met iDEAL worden meer dan 1 miljard transacties per jaar verricht, goed voor ongeveer 3 miljoen transacties per dag. Nog een interessant weetje: 70% van alle e-commercetransacties in Nederland wordt betaald met iDEAL. 

Maar sinds de lancering van iDEAL is de manier waarop mensen online shoppen en betalen drastisch veranderd. Steeds meer consumenten maken gebruik van mobiele apparaten en verwachten een vlekkeloze winkel- (en betaal-)ervaring. Ook willen ze flexibiliteit bij de checkout. 

iDEAL 2.0 komt tegemoet aan deze veranderende behoeften en helpt e-commercebedrijven een optimale customer experience te bieden.

Hoe iDEAL 2.0 werkt en de belangrijkste functies ervan

In de huidige iDEAL-betaalflow staat de bank centraal in het betaalproces. De consument kiest zijn bank en bevestigt de betaling in de online omgeving van die bank.

Een van de belangrijkste functies van iDEAL 2.0 is een nieuwe betaalpagina, waar consumenten niet meer hoeven te kiezen via welke bank ze willen betalen. 

Op de iDEAL-pagina kunnen ze gewoon een QR-code scannen met hun bankapp en de betaling snel goedkeuren (op desktop). Een andere optie is dat de selectie van de bank geautomatiseerd wordt via klantherkenning.

Als ze dat willen, kunnen consumenten hun bank ook kiezen uit een dropdownmenu in dezelfde betaalflow die iDEAL 1.0 nu aanbiedt.

Met iDEAL 2.0 kunnen consumenten een profiel aanmaken om betaalvoorkeuren en betaalgegevens op te slaan (zoals hun bezorg- en e-mailadres), zodat die tijdens het betaalproces automatisch worden ingevuld. Voor een vlekkeloze afhandeling van de transactie kunnen die gegevens worden gedeeld met de webshop waar ze iets kopen.

Kortom: iDEAL 2.0 maakt online betalen sneller en makkelijker

Maar hoe werkt het en welke functies zijn er?

  • iDEAL QR: de klant betaalt rechtstreeks via zijn bankapp, met behulp van een QR-code (op desktop).
  • iDEAL Checkout: klanten delen hun bezorggegevens via iDEAL, zodat ze die niet meer hoeven in te vullen of geen account hoeven aan te maken bij de webshop waarbij ze een aankoop doen. Dit vereenvoudigt het betaalproces voor de consument en zorgt voor hogere conversie voor de verkoper.
  • iDEAL Snel betalen: op basis van de voorkeuren van de klant wordt automatisch zijn/haar favoriete bank geselecteerd, wat zorgt voor een snellere afhandeling van de betaling.

In de toekomst zullen nog meer betaalopties worden toegevoegd aan iDEAL 2.0, waaronder one-click payments, terugkerende betalingen en Buy Now, Pay Later.

Het nieuwe iDEAL-platform zal ook de introductie van nieuwe diensten vereenvoudigen, zodat het sneller kan inspelen op veranderingen in de markt en in het betaallandschap.

De impact van iDEAL 2.0 op de Nederlandse e-commerce.

Met de komst van iDEAL 2.0 verwachten we een behoorlijk impact op de e-commerce in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Snellere checkout mogelijk: webshops zullen een hogere conversie zien door het snellere en eenvoudigere betaalproces met iDEAL 2.0. Dit betekent meer bestellingen en dus meer omzet.
  • Meer mobiele betalingen: de mogelijkheid om te betalen via QR-code maakt het eenvoudiger om te betalen via mobiele apparaten. Dat zal gaan zorgen voor meer mobiele betalingen.
  • Versterking van de concurrentiepositie: Nederlandse webshops die iDEAL 2.0 implementeren, zullen een concurrentievoordeel hebben ten opzichte van webshops die dat niet doen.
  • Meer innovatie: de nieuwe infrastructuur van iDEAL 2.0 maakt het mogelijk om nieuwe betaalmethoden en -diensten te ontwikkelen. Dit zal de e-commercemarkt in Nederland verder stimuleren.

Implementatie in jouw webshop.

Het implementeren van iDeal 2.0 in jouw webshop is redelijk eenvoudig. De eerste stap is om een Payment Service Provider (PSP) te kiezen, zoals Mollie, die iDEAL 2.0 aanbiedt.

Zorg dat je de betaalmethode activeert en dat je de PSP implementeert in je webshop.

Vervolgens is het belangrijk dat je de werking goed test voordat je live gaat. Zodra de tests succesvol zijn afgerond, kun je deze vernieuwde betaalmethode aanbieden aan je klanten.

Conclusie.

iDEAL-betalingen zijn niet meer weg te denken. De introductie van versie 2.0 is een belangrijke stap richting de toekomst. De voordelen voor webshops en consumenten zijn aanzienlijk. Deze nieuwe betaalmethode is sneller, eenvoudiger, veiliger en flexibeler.

Met de implementatie van iDEAL 2.0 is jouw bedrijf of webshop klaar voor de toekomst. Wil je meer weten over deze nieuwe betaalmethode bekijk dan de website van iDeal.

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Zoek je een oplossing om veilig en moeiteloos betaling te innen en waarmee je het nieuwe iDEAL aan je klanten kunt aanbieden? Bekijk dan onze zakelijke betaallinks.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *